woensdag 7 november 2007
Bredere belangstelling voor onze werking.
De werking van onder andere onze blogs heeft bredere interesse ontvangen. De werking van de blogs kadert in de filosofie van de informatiegestuurde politiewerking. Wij verheugen ons in deze belangstelling.
Leuk toch dat onze mooie streek ook daar eens in de kijker staat?
Bij deze groeten we onze Portugese collega's en wensen hun al het beste.
En aangezien weinigen van hun Nederlands spreken en een Portugese vertaling niet beschikbaar is mogen we het wel eens in het engels proberen te zeggen nietwaar?
Greetings to our collegues in Portugal.
Best wishes and good luck.
Intrekking rijbewijs bij hoge snelheid.
Bij de aanpak van overdreven snelheid worden dagelijks controles gehouden. Zowel met bemande snelheidscontroles (gekend als "flitsauto"), als met de onbemande camera's als met geijkte politievoertuigen.
Naar jaarlijkse gewoonte werden eind oktober 2007 weer verschillende politieauto's geijkt.
Dat waren trouwens niet alleen maar herkenbare politievoertuigen.
Ook bij controles met onze anonieme geijkte auto's stellen we regelmatig nog snelheidsovertredingen vast.
Dat er een progressief boetesysteem voor snelheidsovertredingen bestaat, dat zullen de meeste weggebruikers stilaan wel weten. Daar is veel campagne over gevoerd. Je vindt een overzicht daarvan op de website http://www.wegcode.be/.
Let echter op: bij hogere snelheidsovertredingen hoort een rijverbod!
En niet alleen dat. Wanneer je bij een dergelijke hoge snelheidsovertreding staande gehouden wordt, dan moet de politie het Openbaar Ministerie daarvan in kennis stellen. De kans is dan bijzonder groot dat het rijbewijs van de overtreder onmiddellijk ingetrokken wordt voor de duur van 15 dagen. Vergis U niet, dit gebeurt regelmatig!
Een ruwe richtlijn : meer dan 30 km/U teveel binnen de bebouwde kom of meer dan 40 km/U te veel buiten de bebouwde kom en de overtreder heeft het zitten!
Let ook bijzonder op in de zone 30 in de schoolomgeving. Vanaf 51 km/U loopt een overtreder daar risico.
In de marge hiervan willen wij bijzondere aandacht vragen voor de snelheidsbeperking tot 70 km/U op de Rijksweg en voor de snelheidsbeperking tot 90 km/U op de Boslaan.
Fietsverlichting.
Diverse instanties organiseren jaarlijks verschillende thema-acties inzake verkeersveiligheid en ze nodigen daarbij meerdere of alle politiezones uit om deel te nemen. Een dergelijke thema-actie gaat door in de maand november 2007. Het toezicht op het gebruik van de fietsverlichting wordt verscherpt. Ook politiezone Maasland zal deelnemen aan deze acties. De regelgeving vind je op de website http://www.wegcode.be/. Daar vind je trouwens zeeeer veel info over verkeerswetgeving.
Jongelui, vraag eens aan een autobestuurder die je kent en vertrouwt welk verschil in zichtbaarheid er is tussen een fietser die lichten aan heeft staan en eentje die totaal in het donker fietst. Waarschijnlijk zal je dan inzien hoe belangrijk het is.
Actie verkeerslichten aan de Maasbrug te Maaseik.
In samenwerking met de wijk- en interventiediensten werden de voorbije weken wekelijks controles gehouden op het respecteren van de verkeerslichten aan de Maasbrug. Heel wat scholieren werden betrapt op roodrijden. Roodrijden is steeds een gevaarlijke zaak, zeker als zwakke weggebruiker. Daarbij komt dat het kruispunt aan de Maasbrug (Bleumerstraat met de N78) dicht bebouwd is hetgeen het zicht in de diepte bemoeilijkt. Reden te meer om zeker de verkeerslichten te respecteren.
Deze acties zullen nog herhaald worden.
Deze acties zullen nog herhaald worden.
Bijkomend kunnen wij melden dat op dit kruispunt in het verleden geregeld ongevallen gebeurden. Niet zelden waren daar Nederlandse bestuurder bij betrokken. In Nederland wordt veelal gewerkt met conflictvrije verkeerslichten. Dat wil zeggen: wanneer je groen licht hebt, zijn er geen andere,kruisende verkeersstromen die ook groen licht hebben. De verkeerslichten een het kruispunt aan de Maasbrug zijn NIET conflictvrij. Er zijn dus WEL kruisende verkeersstromen die ook groen licht hebben en waarmee je in aanrijding kan komen wanneer je de verschuldigde voorrang niet geeft. Opletten geblazen dus, zeker voor onze buitenlandse bezoekers. Die zien we namelijk ook graag gezond en wel terug thuis komen.
Opgefokte bromfietsen. Preventieve metingen zijn mogelijk!
Onze wetgeving is streng voor opgefokte bromfietsen. Bromfietsen zijn onderverdeeld in 2 klassen. Een klasse A mag 25 km/U kunnen rijden. Een klasse B mag 45 km/U kunnen rijden. U leest het goed : de wet bepaalt niet alleen dat die bromfietsen niet sneller mogen rijden, maar ook dat ze niet sneller mogen KUNNEN rijden. De gevolgen van het opdrijven naar illegale snelheden kunnen zwaar zijn. Niet alleen is een zware boete mogelijk van 1000 € of meer. Wanneer men de bromfiets opdrijft zodat hij sneller dan 45 km/U kan rijden, verandert hij krachtens de wet (veelvuldig bevestigd door rechtspraak) van voertuigcategorie. De bromfiets wordt dan een motorfiets met alle gevolgen vandien inzake verzekering, rijbewijs, inschrijving, technische eisen. Bij een ongeval met een opgedreven bromfiets kan de aansprakelijkheid van de bromfietsbestuurder in het gedrang komen. Dan kan ook aan de jonge, minderjarige bromfietsbestuurder en/of zijn verantwoordelijke ouders veel geld kosten buiten de verkeersboetes. Verzekeringsmaatschappijen kunnen immers in bepaalde gevallen geld uit schadeëisen terugvorderen. En omdat in het verleden gebleken is dat met name het jonge volkje soms in de fout gaat, zijn er speciale meettoestellen die de politie kan gebruiken voor controles. Ook onze politiezone bezit dergelijke geijkte meettoestellen. We noemen ze curvometeres of rollentestbanken. Volgens een vastgelegde procedure wordt de snelheid die de bromfiets KAN BEHALEN gemeten. Ben je in overtreding, dan wacht je een proces-verbaal en je bromfiets wordt 30 dagen ingehouden. Daarna krijg je 14 dagen om het terug in orde te brengen en dan aan ons te komen bewijzen. Je mag in al die tijd de bromfiets niet in het verkeer brengen (dus je moet hem vervoeren met een aanhangwagen of in een lichte vrachtwagen bijvoorbeeld). Bij uitzonderlijk zware feiten (bijvoobeeld vluchten voor een controle en daarbij zeer gevaarlijk rijgedrag vertonen) kunnen wij het Openbaar Ministerie inlichten die een Procureur kan de inbeslagname van de bromfiets bevelen.
Allemaal zaken die je kan vermijden door te zorgen dat je bromfiets in orde is. Twijfel je? Geen probleem. Maak een afspraak met onze verkeersdienst op het nummer 089/569233 en maak een afspraak om je bromfiets vrijblijvend te testen . Je krijgt dan geen boete, maar let op! Zo een meting is geen vrijgeleide om vervolgens je bromfiets op te drijven en te gaan beweren dat hij getest is hé.
Let trouwens ook op voor het vervoeren van passagiers als je geen 18 jaar bent. Ook dat is wettelijk verboden. Buiten een boete kan ook dat bij een ongeval zware financiële gevolgen hebben
Wegeniswerken aan het kruispunt N78/N75 , Boslaan met de Rijksweg
De N78 Rijksweg en de N75 Boslaan zijn twee belangrijke verkeersaders in onze regio. Het zal niemand ontgaan zijn dat er ingrijpende werken begonnen zijn aan het kruispunt van deze wegen. Men gaat een rotonde aanleggen. Uiteraard gaan werken op dergelijke grote verkeersassen samen met verkeersoverlast. Omleidingen zijn niet altijd even evident en mede door de beruchte lintbebouwing zullen ze onvermijdelijk overlast bezorgen in de buurt. De bevolking meldde enkele problemen en uw politie heeft contact genomen met de aannemers om de best mogelijke oplossingen te vinden. Het toezicht in deze buurt is ook toegenomen. Wij vragen ook aan de bestuurders om de nodige voorzichtigheid in acht te nemen, zeker naar de zwakke weggebruikers toe. De werken zullen naar alle waarschijnlijkheid voor bijkomende problemen zorgen. Aarzelt U niet ons problemen te signaleren. Tesamen met alle actoren proberen wij zo goed mogelijk oplossingen te zoeken. Wij danken alvast ook de aannemer voor zijn bereidheid om mee te werken.
Dynamiek in de euregionale politiesamenwerking groeit.
Onze politiezone ligt in een grensgebied. In dit gebied genaamd de euregio komen België, Nederland en Duitsland samen. Over de grenzen heen groeit het inzicht dat samenwerking nuttig kan zijn. Onlangs zijn de akkoorden tussen diverse landen over de samenwerkingsmogelijkheden van hun politiediensten uitgebreid. Onze burgers weten dat efficiënt politieoptreden soms over de landsgrenzen heen moet gaan. Op verkeersgebied is dat niet anders. Ook buitenlanders zorgen begrijpelijkerwijze soms voor overlast in ons grensgebied. Kijken we bijvoorbeeld naar het uitgaansleven in bijvoorbeeld Maaseik. Daar kunnen bijvoorbeeld Nederlandse chauffeurs na een nachtje stappen onder invloed hun weg naar huis zoeken. In de nabije toekomst zullen wij dus punctueel de samenwerking met Nederlandse collega's overwegen. Zo is het mogelijk dat een Nederlandse politieploeg deelneemt aan onze alcoholcontroles in het grensgebied. Maar ook kan de Nederlandse politie vlak voor de grens een controle uitvoeren van het verkeer naar Maaseik, terwijl wij het verkeer naar Nederland controleren. Het zelfde kan bijvoorbeeld ook voor de strijd tegen opgefokte bromfietsen bij scholieren. Wij danken alvast de buitenlandse collega's voor hun hulp en hun bereidheid tot samenwerking.
Abonneren op:
Posts (Atom)