woensdag 7 november 2007

Opgefokte bromfietsen. Preventieve metingen zijn mogelijk!


Onze wetgeving is streng voor opgefokte bromfietsen. Bromfietsen zijn onderverdeeld in 2 klassen. Een klasse A mag 25 km/U kunnen rijden. Een klasse B mag 45 km/U kunnen rijden. U leest het goed : de wet bepaalt niet alleen dat die bromfietsen niet sneller mogen rijden, maar ook dat ze niet sneller mogen KUNNEN rijden. De gevolgen van het opdrijven naar illegale snelheden kunnen zwaar zijn. Niet alleen is een zware boete mogelijk van 1000 € of meer. Wanneer men de bromfiets opdrijft zodat hij sneller dan 45 km/U kan rijden, verandert hij krachtens de wet (veelvuldig bevestigd door rechtspraak) van voertuigcategorie. De bromfiets wordt dan een motorfiets met alle gevolgen vandien inzake verzekering, rijbewijs, inschrijving, technische eisen. Bij een ongeval met een opgedreven bromfiets kan de aansprakelijkheid van de bromfietsbestuurder in het gedrang komen. Dan kan ook aan de jonge, minderjarige bromfietsbestuurder en/of zijn verantwoordelijke ouders veel geld kosten buiten de verkeersboetes. Verzekeringsmaatschappijen kunnen immers in bepaalde gevallen geld uit schadeëisen terugvorderen. En omdat in het verleden gebleken is dat met name het jonge volkje soms in de fout gaat, zijn er speciale meettoestellen die de politie kan gebruiken voor controles. Ook onze politiezone bezit dergelijke geijkte meettoestellen. We noemen ze curvometeres of rollentestbanken. Volgens een vastgelegde procedure wordt de snelheid die de bromfiets KAN BEHALEN gemeten. Ben je in overtreding, dan wacht je een proces-verbaal en je bromfiets wordt 30 dagen ingehouden. Daarna krijg je 14 dagen om het terug in orde te brengen en dan aan ons te komen bewijzen. Je mag in al die tijd de bromfiets niet in het verkeer brengen (dus je moet hem vervoeren met een aanhangwagen of in een lichte vrachtwagen bijvoorbeeld). Bij uitzonderlijk zware feiten (bijvoobeeld vluchten voor een controle en daarbij zeer gevaarlijk rijgedrag vertonen) kunnen wij het Openbaar Ministerie inlichten die een Procureur kan de inbeslagname van de bromfiets bevelen.

Allemaal zaken die je kan vermijden door te zorgen dat je bromfiets in orde is. Twijfel je? Geen probleem. Maak een afspraak met onze verkeersdienst op het nummer 089/569233 en maak een afspraak om je bromfiets vrijblijvend te testen . Je krijgt dan geen boete, maar let op! Zo een meting is geen vrijgeleide om vervolgens je bromfiets op te drijven en te gaan beweren dat hij getest is hé.

Let trouwens ook op voor het vervoeren van passagiers als je geen 18 jaar bent. Ook dat is wettelijk verboden. Buiten een boete kan ook dat bij een ongeval zware financiële gevolgen hebben