woensdag 7 november 2007

Overzicht snelheidsmetingen 2007






Klik op tabel voor leesbaar overzicht







Bredere belangstelling voor onze werking.

De werking van onder andere onze blogs heeft bredere interesse ontvangen. De werking van de blogs kadert in de filosofie van de informatiegestuurde politiewerking. Wij verheugen ons in deze belangstelling.
Leuk toch dat onze mooie streek ook daar eens in de kijker staat?

Bij deze groeten we onze Portugese collega's en wensen hun al het beste.
En aangezien weinigen van hun Nederlands spreken en een Portugese vertaling niet beschikbaar is mogen we het wel eens in het engels proberen te zeggen nietwaar?

Greetings to our collegues in Portugal.
Best wishes and good luck.

Intrekking rijbewijs bij hoge snelheid.


Bij de aanpak van overdreven snelheid worden dagelijks controles gehouden. Zowel met bemande snelheidscontroles (gekend als "flitsauto"), als met de onbemande camera's als met geijkte politievoertuigen.

Naar jaarlijkse gewoonte werden eind oktober 2007 weer verschillende politieauto's geijkt.

Dat waren trouwens niet alleen maar herkenbare politievoertuigen.
Ook bij controles met onze anonieme geijkte auto's stellen we regelmatig nog snelheidsovertredingen vast.

Dat er een progressief boetesysteem voor snelheidsovertredingen bestaat, dat zullen de meeste weggebruikers stilaan wel weten. Daar is veel campagne over gevoerd. Je vindt een overzicht daarvan op de website http://www.wegcode.be/.

Let echter op: bij hogere snelheidsovertredingen hoort een rijverbod!

En niet alleen dat. Wanneer je bij een dergelijke hoge snelheidsovertreding staande gehouden wordt, dan moet de politie het Openbaar Ministerie daarvan in kennis stellen. De kans is dan bijzonder groot dat het rijbewijs van de overtreder onmiddellijk ingetrokken wordt voor de duur van 15 dagen. Vergis U niet, dit gebeurt regelmatig!

Een ruwe richtlijn : meer dan 30 km/U teveel binnen de bebouwde kom of meer dan 40 km/U te veel buiten de bebouwde kom en de overtreder heeft het zitten!

Let ook bijzonder op in de zone 30 in de schoolomgeving. Vanaf 51 km/U loopt een overtreder daar risico.

In de marge hiervan willen wij bijzondere aandacht vragen voor de snelheidsbeperking tot 70 km/U op de Rijksweg en voor de snelheidsbeperking tot 90 km/U op de Boslaan.

Fietsverlichting.


Diverse instanties organiseren jaarlijks verschillende thema-acties inzake verkeersveiligheid en ze nodigen daarbij meerdere of alle politiezones uit om deel te nemen. Een dergelijke thema-actie gaat door in de maand november 2007. Het toezicht op het gebruik van de fietsverlichting wordt verscherpt. Ook politiezone Maasland zal deelnemen aan deze acties. De regelgeving vind je op de website http://www.wegcode.be/. Daar vind je trouwens zeeeer veel info over verkeerswetgeving.

Jongelui, vraag eens aan een autobestuurder die je kent en vertrouwt welk verschil in zichtbaarheid er is tussen een fietser die lichten aan heeft staan en eentje die totaal in het donker fietst. Waarschijnlijk zal je dan inzien hoe belangrijk het is.

Actie verkeerslichten aan de Maasbrug te Maaseik.


In samenwerking met de wijk- en interventiediensten werden de voorbije weken wekelijks controles gehouden op het respecteren van de verkeerslichten aan de Maasbrug. Heel wat scholieren werden betrapt op roodrijden. Roodrijden is steeds een gevaarlijke zaak, zeker als zwakke weggebruiker. Daarbij komt dat het kruispunt aan de Maasbrug (Bleumerstraat met de N78) dicht bebouwd is hetgeen het zicht in de diepte bemoeilijkt. Reden te meer om zeker de verkeerslichten te respecteren.
Deze acties zullen nog herhaald worden.


Bijkomend kunnen wij melden dat op dit kruispunt in het verleden geregeld ongevallen gebeurden. Niet zelden waren daar Nederlandse bestuurder bij betrokken. In Nederland wordt veelal gewerkt met conflictvrije verkeerslichten. Dat wil zeggen: wanneer je groen licht hebt, zijn er geen andere,kruisende verkeersstromen die ook groen licht hebben. De verkeerslichten een het kruispunt aan de Maasbrug zijn NIET conflictvrij. Er zijn dus WEL kruisende verkeersstromen die ook groen licht hebben en waarmee je in aanrijding kan komen wanneer je de verschuldigde voorrang niet geeft. Opletten geblazen dus, zeker voor onze buitenlandse bezoekers. Die zien we namelijk ook graag gezond en wel terug thuis komen.

Opgefokte bromfietsen. Preventieve metingen zijn mogelijk!


Onze wetgeving is streng voor opgefokte bromfietsen. Bromfietsen zijn onderverdeeld in 2 klassen. Een klasse A mag 25 km/U kunnen rijden. Een klasse B mag 45 km/U kunnen rijden. U leest het goed : de wet bepaalt niet alleen dat die bromfietsen niet sneller mogen rijden, maar ook dat ze niet sneller mogen KUNNEN rijden. De gevolgen van het opdrijven naar illegale snelheden kunnen zwaar zijn. Niet alleen is een zware boete mogelijk van 1000 € of meer. Wanneer men de bromfiets opdrijft zodat hij sneller dan 45 km/U kan rijden, verandert hij krachtens de wet (veelvuldig bevestigd door rechtspraak) van voertuigcategorie. De bromfiets wordt dan een motorfiets met alle gevolgen vandien inzake verzekering, rijbewijs, inschrijving, technische eisen. Bij een ongeval met een opgedreven bromfiets kan de aansprakelijkheid van de bromfietsbestuurder in het gedrang komen. Dan kan ook aan de jonge, minderjarige bromfietsbestuurder en/of zijn verantwoordelijke ouders veel geld kosten buiten de verkeersboetes. Verzekeringsmaatschappijen kunnen immers in bepaalde gevallen geld uit schadeëisen terugvorderen. En omdat in het verleden gebleken is dat met name het jonge volkje soms in de fout gaat, zijn er speciale meettoestellen die de politie kan gebruiken voor controles. Ook onze politiezone bezit dergelijke geijkte meettoestellen. We noemen ze curvometeres of rollentestbanken. Volgens een vastgelegde procedure wordt de snelheid die de bromfiets KAN BEHALEN gemeten. Ben je in overtreding, dan wacht je een proces-verbaal en je bromfiets wordt 30 dagen ingehouden. Daarna krijg je 14 dagen om het terug in orde te brengen en dan aan ons te komen bewijzen. Je mag in al die tijd de bromfiets niet in het verkeer brengen (dus je moet hem vervoeren met een aanhangwagen of in een lichte vrachtwagen bijvoorbeeld). Bij uitzonderlijk zware feiten (bijvoobeeld vluchten voor een controle en daarbij zeer gevaarlijk rijgedrag vertonen) kunnen wij het Openbaar Ministerie inlichten die een Procureur kan de inbeslagname van de bromfiets bevelen.

Allemaal zaken die je kan vermijden door te zorgen dat je bromfiets in orde is. Twijfel je? Geen probleem. Maak een afspraak met onze verkeersdienst op het nummer 089/569233 en maak een afspraak om je bromfiets vrijblijvend te testen . Je krijgt dan geen boete, maar let op! Zo een meting is geen vrijgeleide om vervolgens je bromfiets op te drijven en te gaan beweren dat hij getest is hé.

Let trouwens ook op voor het vervoeren van passagiers als je geen 18 jaar bent. Ook dat is wettelijk verboden. Buiten een boete kan ook dat bij een ongeval zware financiële gevolgen hebben

Wegeniswerken aan het kruispunt N78/N75 , Boslaan met de Rijksweg


De N78 Rijksweg en de N75 Boslaan zijn twee belangrijke verkeersaders in onze regio. Het zal niemand ontgaan zijn dat er ingrijpende werken begonnen zijn aan het kruispunt van deze wegen. Men gaat een rotonde aanleggen. Uiteraard gaan werken op dergelijke grote verkeersassen samen met verkeersoverlast. Omleidingen zijn niet altijd even evident en mede door de beruchte lintbebouwing zullen ze onvermijdelijk overlast bezorgen in de buurt. De bevolking meldde enkele problemen en uw politie heeft contact genomen met de aannemers om de best mogelijke oplossingen te vinden. Het toezicht in deze buurt is ook toegenomen. Wij vragen ook aan de bestuurders om de nodige voorzichtigheid in acht te nemen, zeker naar de zwakke weggebruikers toe. De werken zullen naar alle waarschijnlijkheid voor bijkomende problemen zorgen. Aarzelt U niet ons problemen te signaleren. Tesamen met alle actoren proberen wij zo goed mogelijk oplossingen te zoeken. Wij danken alvast ook de aannemer voor zijn bereidheid om mee te werken.

Dynamiek in de euregionale politiesamenwerking groeit.


Onze politiezone ligt in een grensgebied. In dit gebied genaamd de euregio komen België, Nederland en Duitsland samen. Over de grenzen heen groeit het inzicht dat samenwerking nuttig kan zijn. Onlangs zijn de akkoorden tussen diverse landen over de samenwerkingsmogelijkheden van hun politiediensten uitgebreid. Onze burgers weten dat efficiënt politieoptreden soms over de landsgrenzen heen moet gaan. Op verkeersgebied is dat niet anders. Ook buitenlanders zorgen begrijpelijkerwijze soms voor overlast in ons grensgebied. Kijken we bijvoorbeeld naar het uitgaansleven in bijvoorbeeld Maaseik. Daar kunnen bijvoorbeeld Nederlandse chauffeurs na een nachtje stappen onder invloed hun weg naar huis zoeken. In de nabije toekomst zullen wij dus punctueel de samenwerking met Nederlandse collega's overwegen. Zo is het mogelijk dat een Nederlandse politieploeg deelneemt aan onze alcoholcontroles in het grensgebied. Maar ook kan de Nederlandse politie vlak voor de grens een controle uitvoeren van het verkeer naar Maaseik, terwijl wij het verkeer naar Nederland controleren. Het zelfde kan bijvoorbeeld ook voor de strijd tegen opgefokte bromfietsen bij scholieren. Wij danken alvast de buitenlandse collega's voor hun hulp en hun bereidheid tot samenwerking.

maandag 22 oktober 2007

Resultaten SLIM-actie

Zaterdagnacht werd op het grondgebied van Maaseik en Dilsen-Stokkem een SLIM-actie gehouden. We willen u de resultaten niet onthouden:

Aantal gecontroleerde voertuigen: 127
Aantal gecontroleerde personen: 19
Ademtesten: 34 Safe
1 bloedproef
1 rijbewijs ingetrokken bij Positief
Drugstesten: 3, resultaat negatief
PV snelheid: 104
gordel: 2
parkeren: 6
verboden richting: 2
Waarschuwingen i.v.m technische eisen: 3
PV gerechtelijk: 1

woensdag 5 september 2007

Verkeerscontroles N75 en N78: de 1ste resultaten zijn positief!

Na een analyse van de verkeersongevallen in onze politiezone bleek dat ongeveer 1/3 van de verkeersongevallen gebeuren op de gewestwegen N75-N78. Tijdens de WE worden geregeld grootschaliger controleacties voorzien, doch tijdens de week bleven de acties eerder beperkt. Op 6 juli 2007 zijn we dan gestart met controleacties op weekdagen. Bedoeling was om tweewekelijks een verkeerscontrole op te zetten met minimum 6 personeelsleden (minimum 2 ploegen, 1 motoragent en 1 agent voor het flitsen). Er zou gewerkt worden van 13u tot 21u, gezien uit de analyse bleek dat dit de risicoperiode is.


Resultaten inzake vaststellingen:






klik voor vergroting


Resultaten inzake ongevallen:

Tijdens de periode juli-augustus 2007 werden op het volledige grondgebied van de politiezone 23 ongevallen met lichamelijk letsel en 1 ongeval met dode(n) vastgesteld. Hiervan vonden 6 ongevallen met gekwetsten en 1 ongeval met dode(n) plaats op de N75 of N78.
Ter vergelijking: tijdens de periode juli-augustus 2006 werden op het volledige grondgebied van de PZ 33 ongevallen lichamelijk letsel en 4 ongevallen met dode(n) vastgesteld. Hiervan vonden 12 ongevallen met gekwetsten en 1 ongeval met dode(n) plaats op de N75 of N78.
Dit betekent dat er dit jaar de helft minder ongevallen waren op de N75 en N78 in vergelijking met dezelfde periode van 2006! Of dit een gevolg is van onze doorgedreven controleacties is natuurlijk moeilijk te zeggen, maar het ziet er toch naar uit dat onze inspanningen iets opleveren.

Conclusie: we gaan verder!
Op het eerste zicht lijken de doorgedreven controleacties een daling van het aantal ongevallen met zich mee te brengen, doch het is misschien nog wat te vroeg om deze conclusie te veralgemenen. Het wachten is op de globale cijfers 2007 …

maandag 3 september 2007

Gewijzigde verkeerssituatie

Vanaf heden geldt een snelheidsbeperking van 90 km/u op de gewestweg N75 Boslaan. Voor vrachtwagens +3,5 ton geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u thv de kruispunten. In de toekomst worden nog verkeerslichten geplaatst thv de Heuvelsvenlaan en de Watertorenstraat.
Deze maatregelen moeten bijdragen tot een verhoogde verkeersveiligheid in het algemeen.
Een verwittigd man/vrouw is er twee waard…

maandag 16 juli 2007

Intensievere controles op de N78 en N75

Zoals wellicht algemeen geweten, is de N78 is heel belangrijke mate verantwoordelijk voor de verkeersellende in onze politiezone.
Wij hebben reeds gemeld dat ons handhavingsbeleid voor een groot deel gestoeld wordt op de ongevallenanalyses.
De inspanningen om het gebied van handhaving op de Rijksweg worden dus proportioneel bepaald door de ongevallen die zich op die weg voordoen.
Naast dagelijkse patrouilles met diverse soorten politievoertuigen en radarcontroles, starten we nu met een bijkomend actieplan. We houden om de twee weken tijdens de gevaarlijke uren grootschaligere controles die ondermeer de zichtbaarheid van de handhaving moeten verhogen.
Het gaat hier wel degelijk om bijkomende inspanningen, bovenop de dagelijkse inspanningen.
Wij hopen dat iedereen meewerkt aan een veiliger verkeer.

Ondertussen gaan deze controles onverminderd verder. Steeds werden snelheidmetingen verricht in combinatie met controles op gordeldracht, het in de hand houden van een gsm rijdend als bestuurder en ander ongevalsgevoelig rijgedrag zoals onvoldoende afstand houden tot je voorganger, geen richtingsaanwijzers gebruiken en andere.

Maaseik: Nieuwe toegangsregeling voormalige Stadswallen

Aan de achterkant van de woningen Everstraat, waar vroeger de zogenaamde zuidelijke stadswallen waren, werd een nieuwe toegangsregeling gerealiseerd.
De situatie is nog niet geheel heringericht. Het blijkt de bedoeling te zijn om er een plein aan te leggen. Momenteel is er een verharde weg aangelegd met een gele middenstrook. Aan de enige toegang tot deze weg staat een verkeersbord C5 met onderbord uitgezonderd garagehouders.
Enkel garagehouders hebben dus toegang tot deze weg.
Geregeld worden er controles op gehouden.
Deze weg moet immers de voornaamste verbinding worden tussen Kloosterbempden en zijn parkeergelegenheden enerzijds en de stadskern anderzijds.
Het is dus niet wenselijk dat het verkeer van voetgangers en fietsers daar wordt bemoeilijkt.
Momenteel zijn de stadsdiensten druk bezig om een definitievere regeling tot stand te brengen, rekening houdende met diverse belangengroepen. Voorlopig blijkt de hoofdbedoeling van het beleid : één wagen per woning aldaar toegang gaat toegang krijgen tot de straat, onder de voorwaarde enkel in zijn garage of vlak voor zijn garagepoort te parkeren.

De politie houdt voorlopig toezicht op het toegangsverbod en gevaarlijk en hinderlijk parkeren aldaar.
Wij hopen erop dat iedereen wil meewerken aan een veilige en aangename verbinding tussen de stadskern en de winkelcentrum / parkeergelegenheid Kloosterbempden.

Maaseik: Parkeerverbod Koning Boudewijnlaan ter hoogte van Kloosterbempden richting Maasbrug.

Op de voormalige parkeerstrook naast de N78 Koning Boudewijnlaan, richting Maasbrug, omgeving kilometerpaal 35,4, ter hoogte van het nieuwe complex Kloosterbempden werd een parkeerverbod ingesteld.
Dit gebeurde middels verkeersborden E9 en met schuine wegmarkeringen.
De verkeersveiligheid was een van de redenen daartoe.
Het dwarsen van de N78 door bezoekers van Kloosterbempden werd onveilig bevonden.
Om deze nieuwe verkeerssituatie voor de weggebruikers te verduidelijken zijn er opvallende borden "opgelet gewijzigde verkeerssituatie" aangebracht onder twee van deze verkeersborden E9.
Omdat weggebruikers ons signaleerden dat de situatie niet volledig duidelijk was, heef de verantwoordelijke overheid op onze vraag een bijkomend verkeersbord E9 geplaatst.
De politie heeft samen met de stadswachten gedurende twee weken waarschuwende acties uitgevoerd.
Deze periode is voorbij en vanaf nu voeren wij geregeld controles uit op foutparkeerders.
Wij herinneren eraan dat er veiligere parkeerfaciliteiten voorradig zijn op de site Kloosterbempden.

dinsdag 3 juli 2007

Gebruik grootlichten zonder wettelijke reden ...

Op zaterdag 30.06.2007 werd in de lezersrubriek van Het Belang van Limburg volgend artikel gepubliceerd:
"Gisteren zag ik in mijn wagen in tegenovergestelde richting een anoniem voertuig van de politie flitsen. Ik verwittigde het mij tegemoetkomende verkeer door een paar keer met mijn lichten te knipperen. Amper 200 meter verder werd ik door een politiewagen tegengehouden: 100 euro boete voor het 'verblinden van tegenliggers'. Op klaarlichte dag? Hopelijk is bij deze iedereen verwittigd: waarschuw je medeburgers vooral niet met je lichten hun snelheid te matigen omdat er verderop een flitsauto klaar staat."

Als plaatselijke politie willen wij op dit bericht reageren.

Ongevallenanalyses geven duidelijk aan dat snelheid een belangrijke oorzaak is van zware en dodelijke verkeersongevallen.
Van de politie wordt verwacht dat ze de verkeersonveiligheid zo efficiënt mogelijk bestrijdt. Er worden zelfs hoe langer hoe meer inspanningen op dit gebied verwacht.
Het bewust artikel werd geschreven naar aanleiding van een opvallende verkeersactie over langere afstand op deze gewestweg waarvan de ongevalsgevoeligheid al lange tijd onbetwistbaar wordt bewezen door hoge ongevallencijfers en het daaraan verbonden leed.
Het aantal ongevallen is op deze weg significant gedaald sedert de intensieve snelheids- en verkeerscontroles.
Het zonder wettige reden aanhoudend knipperen met de grootlichten vormt een inbreuk op de wegcode die duidelijk het toegelaten gebruik van licht- en geluidssignalen omschrijft. Een inbreuk die bestraft wordt met een boete vanaf 100 euro. Het zorgt voor extra verkeersonveiligheid, zeker op de bewuste gewestweg.
Snelheidscontroles worden bovendien reeds gedeeltelijk aangekondigd in de media en via andere kanalen. Verkeersveiligheid is een taak voor ieder van ons.

woensdag 20 juni 2007

De veiligheidsgordel


Uw gordel vastklikken :
- vermindert het risico op zware hoofdwonden met 75%
- vermindert het riscio op letsels aan de borstkas met 61%
- verhoogt tweemaal de overlevingskans van de inzittenden achteraan
- verhindert dat u uit de wagen geslingerd wordt(een situatie waarbij de overlijdenskans vijf maal verhoogt)

De gordel vastklikken : een eenvoudig gebaar dat uw leven en dat van uw dierbaren kan redden. Nochtans vindt één persoon op de drie nog altijd dat het dragen van de gordel tot niets dient. De opgegeven redenen verschillen, maar geen van de aangehaalde argumenten doorstaat de toetsing aan de werkelijkheid.

De reglementering in verband met het dragen van een veiligheidsgordel is nochtans erg duidelijk : alle inzittenden van een rijvoertuig moeten de veiligheidsgordel dragen op de plaatsen die daarvoor uitgerust zijn, zowel vooraan als achteraan. Sinds 1 september 1996 zijn ook zwangere vrouwen niet meer vrijgesteld van het dragen van een gordel.Bij een aanrijding zijn de kinetische energie en de kracht van de schok hetzelfde voor- en achterin de wagen. Denken dat men achteraan beter beschermd is, is dus totaal fout. Het is ook een illusie te denken dat men nog de tijd heeft om zijn arm beschermend om zijn kind te slaan bij een aanrijding. Met een snelheid van 50 kilometer per uur wordt een kind van 25 kilogram naar voren geslingerd met een kracht gelijk aan één ton! De inzittenden achteraan die niet zijn vastgegespt, worden naar de voorste zetels, het dashbord of de voorruit geslingerd. De oorzaak van menig ernstig hersenletsel.

donderdag 7 juni 2007

Te snel rijden blijft je achtervolgen

Op 4 juni is het Belgisch Instituut voor de VerkeersVeiligheid van start gegaan met een nieuwe campagne rond overdreven of onaangepaste snelheid. Dit zal u zien door de affiches langs de wegen waarop het gezicht van een man te zien is dat verscheurd wordt door de doodsbenauwde ogen van een kind, dat symbool staat voor het slachtoffer.
Hiermee wil men duidelijk maken dat je door te snel rijden veel meer riskeert dan een boete of een gerechtelijke vervolging. Als je iemand omver rijdt draag je dit je hele leven mee.
Met de campagne wil men vooral ook het te positieve beeld over snelheid onderuit halen.

De belangrijkste ongevalsoorzaak blijft nog steeds snelheid waarbij dit ook een grote invloed heeft op de ernst van de verkeersongevallen. Zou de gemiddelde snelheid 5 km/u lager liggen dan zou het aantal verkeersdoden met 25% dalen.
Het vooropgestelde verkeersveiligheidsdoel om tegen 2010 het aantal verkeersdoden te halveren kan alleen maar door te blijven ijveren voor een algemene sociale afkeuring voor overdreven snelheid, net zoals die er al is voor rijden onder invloed.
Op basis van de jaarlijkse snelheidsmetingen van het BIVV kunnen afleiden dat de snelheden nu lager liggen dan in 2003 maar dat er ook nog werk aan de winkel is.

Om het snelheidsgedrag en de pakkans sterk te verbeteren moeten de bemande en onbemande controles nog toenemen, vooral op wegen met een snelheidsbeperking van 30 en 70 km/u omdat op deze wegen nog te vaak te snel wordt gereden.
U kan wekelijks de snelheidscontroles die in politiezone Maasland zullen gehouden worden raadplegen op de blog Verkeer van de website van Politie-Maasland.

bron: bivv

dinsdag 15 mei 2007

Verkeersboetes: "ga dieven vangen" of "weer de staatskas aan het spekken"?

Af en toe zijn er verkeersovertreders die moeilijk kunnen begrijpen dat een verkeersovertreding aanleiding kan geven tot een boete.
Soms zegt zo een overtreder dan :" Ga toch dieven vangen in plaats van verkeersboetes uit te schrijven." Ook spreken sommige overtreders al eens van: "jullie moeten alleen maar de staatskas spekken".
Alhoewel we proberen zoveel mogelijk begrip op te brengen voor de negatieve gevoelens die overtreders hebben wanneer ze voor hun daden ter verantwoording worden geroepen, willen we toch ten stelligste beweren dat onze verkeershandhaving met bovengenoemde beweringen niets te maken heeft.

Graag hadden we U, onze medeburgers, ervan overtuigd dat ons verkeerstoezicht zo doelgericht mogelijk uitgevoerd wordt met de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid voor ogen.

Wat de opmerking over dieven vangen betreft.
De verkeerspolitie in onze zone is slechts een onderdeel van de gehele politiewerking. Elk deelgebied krijgt zo zijn aandacht. Iedere politieman heeft trouwens oog voor zaken zoals diefstallen en andere feiten.
Denkt U dat een verkeersagent die een diefstal ziet gebeuren daar niet op zal reageren? De dief die dat meent, zal een zeer onaangename ervaring hebben.
Bovendien is een diefstal heel erg, maar is een ongeval met zwaar letsel dan minder erg?
De jongste jaren is het besef gegroeid dat België een achterstand goed te maken heeft inzake verkeersveiligheid. Laten we daar samen onze schouders onder zetten. Iedere gewonde is er een te veel.

Wat de opmerking over "de staatskas spekken" betreft.
Onze verkeersdienst heeft als bijzonder vakgebied het toezicht op het verkeer. Wij organiseren dat toezicht duidelijk niet om "de staatskas te spekken".
Wanneer onze politieoverheden onze werking controleren, zullen zij vaststellen dat wij gestructureerd en doordacht onze controles afstemmen op een duidelijke doelstelling.

Wij hopen dat we via onze blog in de toekomst daar zoveel mogelijk mensen van kunnen overtuigen.
We doen ons best om U gegevens aan te bieden waaruit dat mag blijken.
Zo zult U gaan kunnen vaststellen dat de snelheidscontroles in het overgrote deel van de gevallen gelinkt zijn aan de ongevallenanalyses.
Wij houden geen systematische snelheidscontroles om 19.00 uur 's avonds in de een of andere zone 30. Dat zou pas geld opbrengen zeg ! Maar zou het de verkeersveiligheid verhogen?
Neen, snelheidscontroles worden gehouden op die plaatsen en tijdstippen waarvan uit de ongevallenanalyses blijkt dat daar ongevallen gebeuren waarbij snelheid een rol speelt. Logisch toch dat we daar dan snelheidscontroles aan koppelen,niet?

Bovendien voeren wij niet alleen snelheidscontroles uit.
Wij verdelen de beschikbare tijd en middelen over alles in het verkeer dat aanleiding tot gevaar of overlast geeft.
We houden gordelcontroles, parkeercontroles, controles zwaar vervoer, en nog veel meer.
U zult er ten gepasten tijde hier meer over kunnen lezen.

De verkeerswet is er dus niet om mensen te pesten en ook niet om geld in het laadje te brengen.

Laten wij samen werken aan een veilig verkeer.
Uw hulp en opmerking zijn daarbij steeds welkom,

Tot ziens, uw lokale verkeersdienst.

donderdag 15 maart 2007

Nieuw in het verkeer: 'voortbewegingstoestellen'

Ingevolge het KB 13 februari 2007 (B.S. 23-02-2007) wordt er een nieuwe categorie van voertuigen ingevoerd, namelijk de “voortbewegingstoestellen”.

Wat zijn voortbewegingstoestellen?
Een «voortbewegingstoestel» is:
· ofwel een “niet-gemotoriseerd voortbewegingstoestel”, dit wil zeggen elk voertuig dat niet beantwoordt aan de definitie van een rijwiel, dat door de gebruiker of de gebruikers door middel van spierkracht wordt voortbewogen en niet met een motor is uitgerust (vb. skeelers, rolschaatsen, steps, skateboard, éénwieler, rolstoel...);
· ofwel een «gemotoriseerd voortbewegingstoestel», dit wil zeggen elk motorvoertuig met twee of meer wielen dat naar bouw en motorvermogen, op een horizontale weg, niet sneller kan rijden dan 18 km per uur (vb. elektrische autopeds, segways, elektrische rolstoelen of rolwagens voor personen met een beperkte mobiliteit, ...).
Deze wijzigingen treden in werking op 15 maart 2007
Meer info: http://www.wegcode.be/

zaterdag 20 januari 2007

Radarverklikker kan heel veel geld kosten

Radarverklikkers zijn verboden ingevolge een bijzondere wetgeving: wet op de private radioverbindingen. Ook de verkeerswet heeft het gebruik van deze toestellen verboden.
Toch blijft het verleidelijk om een dergelijk toestel te gebruiken om snelheidsboetes te ontlopen. Indien betrapt, kan een zware financiële kater het gevolg zijn. Meerdere overtreders hebben dit reeds ondervonden. Zo werd te Hasselt een overtreder veroordeeld tot het betalen van een boete van 2.750 euro, een rijverbod van één (1) jaar en ... verbeurdverklaring van zijn voertuig. Auto kwijt en dan nog de aanschaf van een nieuwe, het kan tellen!

Een bestuurder die met een radardetector rijdt, geeft onrechtstreeks aan dat hij de wet wil overtreden. Zo iemand wordt terecht zwaar bestraft. Om dit vast te stellen kan de politie beroep doen op een vrij ingenieus toestel: een radar-detector-detector. Het toestel wijst voertuigen aan waarin een detector gebruikt wordt.

Pakkans en financieel risicos worden groot!